top of page

Cerealele integrale - Alegerea sănătoasă

Cerealele integrale sunt o adevărat sursă de energie naturală pentru organism. Alături de gustul lor delicios, cerealele integrale au un conţinut ridicat de fitochimicale şi antioxidanţi, ceea ce le face deosebit de benefice pentru sănătate.
Este dovedit că acestea protejează împotriva bolilor coronariene, a anumitor tipuri de cancer şi diabet.
Carbohidraţii sănătoşi includ cereale integrale, fasolea, fructele şi legumele. Aceştia sunt digeraţi lent şi ajută stomacul să se simtă plin mai mult timp şi păstrează stabil nivelul de zahăr şi insulină din sânge.

Tipuri de cereale integrale:

 

– făină de mălai;

– ovăz sau fulgi de ovăz integral;

– popcorn;

– orez brun;

– făină integrală de secară;

– orz integral;

– orez sălbatic;

– hrişca;

– grâu bulgur;

– mei;

– boabe de quinoa;

– făină integrală de grâu.

Cum recunoaştem cerealele integrale?

 

Spre deosebire de cerealele obişnuite, în procesul de preparare al cerealelor integrale se foloseşte bobul întreg, păstrându-se astfel toate cele trei părţi ale sale: membrană interioară şi exterioară şi germenul. Datorită bogăţiei de fibre şi antioxidanţi, cerealele integrale ajută la scăderea colesterolului şi susţin bună funcţionare a tractului digestiv.

 

Conform unui studiu publicat recent de către Harvard University, consumul regulat de produse din cereale integrale reduce riscul de mortalitate din cauze cardiovasculare cu 9% şi reduce riscul de apariţie al diabetului de tip 2 cu 30%.

 

Înlocuirea unei porţii de cereale rafinate sau de carne roşie cu o porţie, zilnică, de cereale integrale este asociată cu scăderea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu: 8% pentru înlocuirea cerealelor rafinate şi 20% pentru înlocuirea cărnii roşii, spun cercetătorii.

                                                            Sursa

 

bottom of page